Μάκης Βορίδης
EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βορίδης: Νομοσχέδιο κατά των αθέμιτων πρακτικών σε βάρος αγροτών

Σπουδαίες αλλαγές στην αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων, αναμένεται να επιφέρει το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης κατά το υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης.

Ειδικότερα, πρόκειται για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον πρωτογενή τομέα.

Με το ν/δ καθορίζονται οι κατ’ ελάχιστον απαγορευμένες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ αγοραστών και προμηθευτών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, δηλαδή μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων αφ’ ενός και επιχειρήσεων αγοραστών (super market κλπ) αφ’ ετέρου.

Παράλληλα θεσπίζονται ελάχιστοι κανόνες σχετικά με την επιβολή των απαγορεύσεων και ρυθμίσεων αυτών και τον συντονισμό μεταξύ των Αρχών επιβολής. Ως αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κοινοτικής οδηγίας νοούνται οι πρακτικές που καταφανώς παρεκκλίνουν από την ορθή εμπορική συμπεριφορά, αντιβαίνουν στην καλή πίστη και τα χρηστά συναλλακτικά ήθη και επιβάλλονται μονομερώς από έναν εμπορικό εταίρο σε έναν άλλο.

Η Οδηγία – που δεν εφαρμόζεται σε συναλλαγές μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών- προβλέπει επίσης την υποχρέωση των κρατών-μελών για τον καθορισμό, Αρχής ή Αρχών Επιβολής των όσων ορίζει , ρυθμίζει βασικά ζητήματα όσον αφορά τις εξουσίες τους και τη διαδικασία ελέγχου και επιβολής κυρώσεων. Ο καθορισμός της Αρχής Επιβολής, όπως και το είδος και το εύρος των κυρώσεων, θα αποτελέσουν ουσιώδες αντικείμενο της νομοθετικής ρύθμισης.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού, μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συζητήθηκαν έξι νομοσχέδια και εθνικά σχέδιά δράσης, καθώς λειτουργικά θέματα όπως η αναδιαμόρφωση της σύνθεσης της Κυβερνητικής Επιτροπής, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, τα οποία θα συζητηθούν επίσης και στο σημερινό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου-όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Share this

Related posts

Επτά κέντρα υγείας στη Δυτική Μακεδονία στη μάχη κατά του κορονοϊού

user

Θετικά στον κορωνοϊό τρία άτομα που συμμετείχαν σε πάρτι στα Γρεβενά – 80 ιχνηλατήσεις

user

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (από 19-10-2020 έως 25-10-2020)

user

Leave a Comment

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων