GREVENIOTISA
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ
EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Α. Πάτση στο υπ. Ανάπτυξης για την «άδικη εξαίρεση των Γρεβενών από το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών»

Με θέμα την άδικη εξαίρεση του Νομού Γρεβενών από το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών, ο βουλευτής Γρεβενών ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης κατέθεσε ερώτηση με αποδέκτες τους Μάκη Βορίδη και Κωνσταντίνο Σκρέκα, υπουργός και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αντίστοιχα.

Ο κ. Πάτσης ρωτά την ηγεσία του παραπάνω υπουργείου, εάν «Θα τροποποιηθεί το Υπομέτρο 6.1 ‘Εγκατάσταση Νέων Γεωργών΄΄ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, ώστε να συμπεριληφθεί και η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών;» και «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να ενισχύσετε τον πρωτογενή τομέα στον Νομό Γρεβενών, ώστε να εξομαλυνθούν εν μέρει οι ανισότητες που υπάρχουν εξαιτίας του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης; »

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Α. Πάτση:
«Ο Νομός Γρεβενών στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στην αγροκτηνοτροφική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί μια από τις ελάχιστες διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης για τους κατοίκους της περιοχής. Ταυτόχρονα, η ανεργία βρίσκεται σταθερά σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της επικράτειας με αποτέλεσμα οι πόλεις και τα χωριά να ερημώνουν, καθώς ο παραγωγικός πληθυσμός αναγκάζεται να τα εγκαταλείψει προς εύρεση εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει ένα δυσοίωνο τοπίο για το μέλλον των Γρεβενών και γι’ αυτό αναμφίβολα χρήζει άμεσων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων εκ μέρους της Πολιτείας προκειμένου να αναστραφεί, έτσι ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση για την ενίσχυση των επενδύσεων στην περιοχή και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης με αιχμή του δόρατος τον πρωτογενή τομέα, όπου ο Νομός Γρεβενών πληροί τις προϋποθέσεις και διαθέτει ήδη τις απαραίτητες βάσεις για περαιτέρω βελτίωση.

Δυστυχώς, στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που συντάχθηκε από την αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή, ο Νομός Γρεβενών ουσιαστικά εξαιρέθηκε από το πακέτο των ενισχύσεων. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το καθοριστικής σημασίας έναυσμα για τον συνολικό οικονομικό και παραγωγικό μετασχηματισμό της περιοχής, διαπιστώθηκε μετά λύπης μας ότι υιοθετήθηκε ένα μοντέλο δύο ταχυτήτων ανάμεσα στους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο καταδικάζει τον Νομό Γρεβενών σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση.

Αποτελεί δε άξιο απορίας, πώς ενώ κατά την προηγούμενη περίοδο η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπιζόταν ως ενιαίο σύνολο με αποτέλεσμα τα Γρεβενά να μην μπορούν να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύσεων λόγω του πλασματικού υψηλού ΑΕΠ της Περιφέρειας εξαιτίας της λιγνιτικής δραστηριότητας, να εφαρμόζεται τώρα αυτός ο διαχωρισμός που επιτείνει την υφιστάμενη αδικία δεκαετιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο σας η προδημοσίευση του Υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας. Όπως διαπιστώνεται, ο Νομός Γρεβενών εξαιρείται για μία ακόμη φορά από τις ενισχύσεις της Πολιτείας και μάλιστα σε έναν τομέα ο οποίος είναι εξέχουσας σημασίας για την περιοχή και για τον οποίο υπάρχει εκπεφρασμένο ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον δραστηριοποίησης από τον νέο παραγωγικό πληθυσμό του Νομού.

Εν κατακλείδι, η αντιμετώπιση των Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας με δύο μέτρα και δύο σταθμά και η ανισομερής κατανομή των πόρων, επιτείνει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των Νομών, δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη συνολική βελτίωση των δεικτών απασχόλησης ιδιαίτερα για τον Νομό Γρεβενών όπου η ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη και εν τέλει δεν λειτουργεί ως το αναγκαίο ανάχωμα για την συγκράτηση του παραγωγικού πληθυσμού στον τόπο του. Όταν μάλιστα οι ενισχύσεις εξειδικεύονται στους νέους και τη δραστηριοποίησή τους στον πρωτογενή τομέα όπως εν προκειμένω, η εξαίρεση αυτή συνιστά μια ενέργεια αδικαιολόγητη και γεννά σημαντικά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της».

Related posts

«Κλιμακωτά» μέτρα στον εμβολιασμό: Εκπαιδευτικούς, φοιτητές και νησιά εξετάζει η Κυβέρνηση

user2

Voucher 200 ευρώ από το πρόγραμμα “Ψηφιακή Μέριμνα”

User1

ΑΣΕΠ 6Κ/2020: 93.677 αιτήσεις για 1.209 θέσεις σε φορείς του Υπ. Υγείας

user

Leave a Comment