GREVENIOTISA
EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έβρος: Συναγερμός μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν – Πώς αντιδρά η Κυβέρνηση

Στην περαιτέρω ενίσχυση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, μέσω της χρήσης υψηλής τεχνολογίας φύλαξης, παρακολούθησης, καταγραφής, αλλά και έγκαιρης προειδοποίησης και εντοπισμού κίνησης στην απέναντι όχθη του ποταμού, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ανιχνευτές ψεύδους, παλμικά σκάνερ, roborder (ρομπότ εντοπισμού κινήσεων), χαλύβδινα κιγκλιδώματα, τεχνητά εμπόδια και κατασκευή νέων υποδομών, όπως φυλάκια και παρατηρητήρια, είναι μερικές μόνο από τις τεχνολογικές προσθήκες και υποδομές που υλοποιούνται αυτή τη χρονική περίοδο, μετατρέποντας την ελληνοτουρκική μεθόριο του Εβρου σε ένα απέραντο εργοτάξιο.

Ήδη η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, μεγάλου αριθμού από υπέρυθρες κάμερες με εξαιρετικά ευαίσθητους αισθητήρες κίνησης και υψηλή ευκρίνεια, έχοντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο για οτιδήποτε συμβαίνει στις παρόχθιες περιοχές.

Παράλληλα δρομολογείται η επέκταση της χρήσης drones στο σύνολο της οριογραμμής του Εβρου προκειμένου να υπάρχει 24ωρη παρακολούθηση ακόμη και πάνω από τα πιο δύσβατα περάσματα του ποταμού, που είναι και αυτά που συνήθως επιλέγουν οι διακινητές για να «σπρώξουν» παράνομους μετανάστες προς την ελληνική πλευρά.

Να σημειώσουμε πως εδώ και περίπου έναν χρόνο η τουρκική πλευρά σηκώνει συχνά drones πάνω από το ποτάμι σε μια προσπάθεια να έχει εικόνα για τις διαδρομές των ελληνικών στρατιωτικών περιπόλων, αλλά και για τα ελληνικά οχυρωματικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο η Αγκυρα να αξιοποιήσει το υπό διαμόρφωση μεταναστευτικό ρεύμα εκατοντάδων χιλιάδων Αφγανών προς τις χώρες της Δύσης μέσω της διαδρομής Ιράν – Τουρκία – Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο, με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επισκέπτονται τον Εβρο, συνοδευόμενοι από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη.

Ως γνωστόν, η πιο συνήθης διαδρομή των Αφγανών είναι να διασχίζουν τα βόρεια σύνορα του Αφγανιστάν και από κει μέσω Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν να εισέρχονται στην Τουρκία. Από εκεί κάποιοι παραμένουν και κάποιοι άλλοι συνεχίζουν προς την Ευρώπη και δυστυχώς η μοναδική πύλη εισόδου είναι από την Ελλάδα. Είτε από τον Εβρο, είτε από τα νησιά του Αιγαίου μέσω των οργανωμένων κυκλωμάτων των σύγχρονων «δουλεμπόρων».

Δρώντας επί του παρόντος σε προληπτικό πλαίσιο, η ελληνική πλευρά πρόκειται να ολοκληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ένα μεγάλο μέρος των δράσεων που υλοποιεί ως προς τη θωράκιση των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων.

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναλάβουν θέσεις στη φύλαξη του ποταμού Εβρου 400 νέοι συνοριοφύλακες, ενώ ταυτόχρονα με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η ενίσχυση των μονάδων του Στρατού Ξηράς αλλά και της Αστυνομίας με επιπρόσθετο προσωπικό.

Related posts

Κλειστά τα σχολεία για 2 εβδομάδες σε όλη τη χώρα- Σε «βαθύ κόκκινο» 8 επιπλέον περιοχές

User1

Δήμος Γρεβενών: Ορισμός νέων Αντιδημάρχων

user2

Αύριο Παρασκευή και μίνι…καλοκαίρι- Υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

User1