GREVENIOTISA
ΑΓΡΟΤΕΣ

Wikifarmer: H startup με κέντρο τον αγρότη και τον παραγωγό – Μια δεξαμενή γνώσης

Ένας γεωπόνος και ένας μάνατζερ δημιουργούν μία startup για αγρότες και «ανοίγονται» στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο λόγος για τη Wikifarmer, μια startup βασισμένη στις αρχές του triple top line (TTL) αναφέρεται δηλαδή σε ένα σχεδιασμό προϊόντος που έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο, σέβεται τον πλανήτη και επιπλέον είναι κερδοφόρο. Σε αυτές ακριβώς τις αρχές βασίστηκαν ο Πέτρος Σάγκος και ο Ηλίας Σούσης, προκειμένου να «στήσουν» τη wikifarmer.com.

H επιχείρηση ήδη λειτουργούσε σε Ελλάδα και Ιταλία από το 2018 αλλά οι ιδρυτές της πλέον ανοίγονται περισσότερο στο εξωτερικό αφού «από τον Ιανουάριο του 2022 ξεκινήσαμε τη λειτουργία και σε Γαλλία και Ισπανία και είναι υπό σκέψη ένας δεύτερος γύρος χρηματοδοτήσεων, ώστε να μπορέσουμε να εδραιωθούμε σε αυτές τις χώρες και να επεκταθούμε σε περισσότερες», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η πρώτη wiki για αγρότες λοιπόν θέλει να λύσει τα εξής προβλήματα:

  • Οι αγρότες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στη γνώση που θα τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν την καλλιέργειά τους
  • Είναι περισσότερο ψηφιακά εξοικειωμένοι αλλά όχι έτοιμοι ώστε να δημιουργήσουν από μόνοι τους μία ψηφιακή παρουσία
  • Το εμπόριο γύρω από τα αγροτικά προϊόντα περιλαμβάνει πολλούς μεσάζοντες, δεν είναι αποδοτικό και επιβαρύνει το περιβάλλον.

To κενό στην πρόσβαση ποιοτικής πληροφορίας που είδε ο γεωπόνος Πέτρος Σάγκος και η εμπειρία στα digital  κανάλια του ex-googler Ηλία Σούση, δημιούργησαν λοιπόν μία “wiki” γεμάτη με πληροφορίες. Φίλοι από το σχολείο είδαν τον covid ως ευκαιρία και δημιούργησαν την πλατφόρμα με στατιστικά εργαλεία για αγρότες, διαθέσιμη σε 12 γλώσσες και με πάνω από 12 εκατ. μοναδικούς χρήστες.

Μέσω της wikifarmer οι αγρότες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορία, σε best practices άλλων περιοχών, σε σεμινάρια που διοργανώνονται τους γεωπόνους της εταιρίας.

Ειδικότερα, η λύση που προτείνουν οι ιδρυτές είναι από τη μια πλευρά η βιβλιοθήκη στην οποία έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι και έχει από τεχνολογικές καινοτομίες έως εγχειρίδια χρήσης σε 12 γλώσσες, και από την άλλη ένα marketplace που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους παραγωγούς να δημιουργήσουν το δικό τους ψηφιακό κατάστημα, δωρεάν το οποίο θα μεταφραστεί σε 5 γλώσσες και θα τους δώσει πρόσβαση για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, σε 6.500 εγγεγραμμένους χρήστες καθώς και σε 12 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες.

Με αυτόν τον τρόπο σκοπός είναι να μειωθούν οι μεσάζοντες, να μειωθεί το κόστος για τον πελάτη, να αυξηθεί το κέρδος για τον παραγωγό και να μειωθούν οι περιβαλλοντικοί ρύποι. Ειδικότερα, μέσω του marketplace χονδρικής με προϊόντα τροφίμων, μειώνονται οι μεσάζοντες έως και 7 στάδια, ενώ υπάρχει πάντα διαθεσιμότητα προϊόντων.

Κινούμενοι στα πλαίσια της στρατηγικής “farm to fork”, εν ολίγοις “από το αγρόκτημα στο πιάτο”, στόχος είναι να βοηθήσουν τους παραγωγούς να ενισχύσουν και πάλι την ανταγωνιστικότητά τους, καθώς και τους πελάτες τους να έχουν πρόσβαση πάντα σε προϊόντα των οποίων η ποιότητα εξασφαλίζεται μέσω ενός συστήματος συστάσεων/ κριτικών καθώς και με εγγύηση επιστροφής χρημάτων.

«Η Wikifarmer είναι μια startup που επιδιώκει στη λειτουργία της να αντιμετωπίζει τα 3P’s (people- άνθρωποι, planet- πλανήτης, profit- κέρδος) ως εξίσου σημαντικά και να συνδέσει το θετικό αποτύπωμα με την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα» όπως αναφέρουν οι ιδρυτές της.

Related posts

ΥπΑΑΤ, Λιβανός: Eπενδύουμε στη νέα γενιά αγροτών

user2

Δελτίο Τύπου: Άτυπη σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στο Στρασβούργο

user2

Συστήματα άρδευσης: Έως 30 Σεπτέμβρη αιτήσεις επενδύσεων

user2